Kesin karar İstinaf’a gider mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 inci maddesine göre aşağıdaki kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir: (1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
Kesin karara karşı ne yapılabilir?
– Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) erişebilirler. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama) başvurulabilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına itiraz edilebilir mi?
Olağanüstü yasal yollar, doğası gereği, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı bir itirazdır ve kanunda belirtilen makam tarafından itiraz edilebilir. Bölge mahkemesi kıdemli cumhuriyet savcısının itirazı da olağanüstü yasal yollardan biridir.
Hangi kararlar istinaf edilebilir?
İlk derece mahkemesi kararlarına karşı, maddi ve usule ilişkin ihlaller, yargısal hata ve hükmün niteliği gibi pek çok farklı nedenle temyiz yoluna başvurulabilir.
Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?
15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).
Kesinleşmiş karar tashih edilebilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Kesin karara ne denir?
NİHAİ KARAR Başka bir deyişle, davanın esasını içeren başvuru karara bağlanmamıştır. Çünkü davanın esası daha ayrıntılı olarak incelenemez. Konuyla ilgili nihai kararlara hüküm denir.
Kesin karar ne zaman kesinleşir?
Temyiz edilebilir bir karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyizin yerinde bulunması ve dava açma süresinin geçmesi veya temyizden vazgeçilmesi veya temyizin reddedilmesi hâlinde, karar kesinleşir ve bağlayıcı hale gelir.
Kesin karar bozulur mu?
Kesinleşmiş bir hapis cezasının bozulup bozulmayacağı sorusuna cevap vermek gerekirse; evet, bozulma olasılığı vardır. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki olağanüstü yasal yollara başvurmak, ikincisi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel olarak başvurmak. Kesinleşmiş hapis cezaları artık infaz aşamasına geçiyor.
Kesinleşmiş mahkeme kararına nasıl itiraz edilir?
Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla Mahkeme Yazı İşleri Müdürlüğüne bildirimde bulunarak itiraz edilebilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulan kanun yollarına ne denir?
İtiraz 1. Temyiz, genel olarak yargı kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, kanunda belirtilen durumlarda, ara yargı kararlarına karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.
Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?
Bölge Mahkemesinin para cezasına ilişkin itirazın reddi hakkındaki esas hakkındaki kararlarına itiraz edilemez. Bölge Mahkemesinin beş yıla kadar (dahil) hapis cezalarına ilişkin itirazın reddi hakkındaki kararlarına itiraz edilemez.
Her karar İstinaf’a gider mi?
İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı, ilanlarından itibaren iki hafta içinde itiraz edilmesi gerekir (Ceza Kanunu md. 345). Ancak, tüm kararlara itiraz edilebilir. Sadece: Kesin kararlar.
Hangi davalar istinaf edilemez?
Ceza davalarında, hapis cezalarından çevrilen para cezaları hariç olmak üzere, 3000 TL ve altındaki para cezaları için istinaf yolu kapalıdır. Beş yüz gün veya daha az para cezasını gerektiren suçlarda beraat kararlarına istinaf yolu kapalıdır.
Hangi dosyalar İstinaf’a gitmez?
500 günden az para cezası gerektiren suçlar için “beraat hükümleri”. Bu hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-b). Özel kanunlardaki kesin hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-c).
Karara çıkmış dosya İstinaf’a gider mi?
“Dava durumu karara bağlandı” ifadesi, nihai kararın verildiği anlamına gelir. Dava nihai karara ulaştıktan sonra, davalı veya davacı, temyiz veya itirazda bulunmak için bu süreler boyunca bekler. Temyiz ve itirazın devam ettiği davalarda bu yöntem kullanılmazsa, kesinleşir.
Hangi dosyalar İstinaf’a gitmez?
500 günden az para cezası gerektiren suçlar için “beraat hükümleri”. Bu hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-b). Özel kanunlardaki kesin hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-c).
Kesinleşmiş karar bozulur mu?
Sanığa verilen hapis cezası, Yargıtay’ın yetkili ceza dairesinin temyiz sonucu kararı onaylamasıyla kesinleşir. Kesin hapis cezası, cezanın infazını gerektirir. Ancak, ceza kesin olsa bile hapis cezasına karşı temyiz mümkündür.
Kesin olarak karar verildi ne demek?
Kesin karar nedir? Artık itiraz edilemeyen karara kesin karar denir. Kanun, çok basit konularda itiraz hakkı sağlamaz. Bu istisnalar dışında, tüm kararların gözden geçirilmesini sağlamak için itirazlar oluşturulmuştur.